Σάββατο 23 Αυγούστου 2008

eco-driving

Επειδή η μπενζίνα θα συνεχίσει να στάζει αίμα. Επειδή οι τσέπες αδειάζουν. Και γιατί δε θα αφήσουμε ποτέ το αυτοκίνητο ακόμα κι αν πηγαίνουμε στο απέναντι περίπτερο. Ορίστε 10 κανόνες για οικονομικότερη οδήγηση.

1. Ξεκινήστε αμέσως μόλις βάλετε εμπρός τον κινητήρα. Ανεβάστε ταχύτητα όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, αλλάζοντας σχέσεις ανάμεσα στις 2000-3000 σαλ. Διατηρήστε σταθερό ρυθμό με μεγάλη σχέση στο κιβώτιο. Σβήνετε τον κινητήρα όταν είστε σταματημένοι για περισσότερο από ένα λεπτό.
2. Οδηγείτε ομαλά και αποφύγετε τις άσκοπες αυξομειώσεις στην ταχύτητα. Όσο λιγότερο χρειάζεται να φρενάρετε, τόσο το καλύτερο.
3. Ελέγχετε συχνά την πίεση στα ελαστικά. Χαμηλότερη από το κανονικό πίεση μπορεί να αυξήσει την κατανάλωση κατά 5%.
4. Διατηρείτε τον κινητήρα σε άψογη λειτουργική κατάσταση. Κάντε τα service που προβλέπει ο κατασκευαστής και ελέγχετε τακτικά τη στάθμη λαδιού.
5. Η χρήση κλιματιστικού αυξάνει την κατανάλωση έως και 5%. Τα ανοιχτά παράθυρα αυξάνουν επίσης την κατανάλωση, ιδιαίτερα στις υψηλές ταχύτητες.
6. Αφαιρέστε από το αυτοκίνητό σας ό,τι δε χρειάζεστε. Το επιπλέον βάρος αυξάνει την κατανάλωση. Αφαιρέστε τις σχάρες οροφής όταν δεν τις χρησιμοποιείτε και κερδίστε έως και 10% στην κατανάλωση.
7. Μη γεμίζετε το ρεζερβουάρ όταν δεν πρόκειται να κάνετε ταξίδι.
8. Χρησιμοποιείτε τα στοιχεία του αυτοκινήτου που βοηθούν το eco-driving. (cruise control, στροφόμετρο κλπ.)
9. Όταν ρολάρετε. μη βάζετε νεκρά. Στα σύγχρονα αυτοκίνητα, η κατανάλωση είναι χαμηλότερη με ταχύτητα στο κιβώτιο.
10. Προγραμματίστε από πριν σωστά τη διαδρομή σας. Αν χαθείτε, κάνετε άσκοπα χιλιόμετρα και καίτε περισσότερο καύσιμο.

Πηγή: Autocar

Παρόλαυτά εγώ θα προτείνω να μη χρησιμοποιείτε αυτοκίνητο για κοντινές αποστάσεις. Στην Αθήνα υπάρχουν εναλλακτικές. Στην υπόλοιπη ελλάδα ποδαράκια, ποδήλατο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: